Linux Ubuntu

Linux Ubuntu

Linux Ubuntu an more

Linux Ubuntu News and help

Plasma 5: KDE-skrivbordet i ett nytt ljus

Linux NyheterSkapad av Jörgen Halex mån, juli 21, 2014 11:00:45

Med plasma 5 KDE-projektet har släppt sin nästa generations KDE-skrivbordet. Skrivbordet är baserad på en ny teknisk grund och har moderniserats med ett nytt tema.

Det finns nyheter i plasma 5 speciellt under huven: Med förändringen till Qt 5 visar plasma grafik utgång på OpenGL till. Med sin nya grafik stack skrivbordet lämnar nu grafiken hårdvara många uppgifter i montering av det grafiska gränssnittet. Detta för att säkerställa högre bildhastighet och smidigare videoskärm och därmed minska belastningen på processorn. Plasma 5 bygger på QML och använder KDE-biblioteken i de nyligen publicerade KDE Frame 5

Den här versionen för med Breeze med en ny, modern plasma Tema självbetitlade inklusive fönsterdekoration. Bättre kontrast och en tydligare typografisk utformning bör ge mer klarhet i design. Till och temat är i sin linda och inte kör igenom alla skrivbordsområden.

Reviderades också programstartaren: Förutom en nydesignad kick-Launcher är en programstartare med kicker längre vara i form av ett program menyer. När dialogrutan för snabb åtkomst av ett program KRunner har fått en ny QtQuick-baserat gränssnitt. Aktiviteter och widgets kan väljas i 5 plasma i en vertikal lista på den vänstra sidan av skärmen.

System delen av baren, har utvecklarna rensat ut lite, här är nu mindre irriterande popup-fönster och gjort snabbare övergångar mellan de olika funktionerna. Även stöd för högupplösta skärmar, har utvecklarna förbättrats, många delar av plasmaytan är nu att betrakta skärmstorlek och kan användas bättre.

Plasma 5 erbjuder för första gången som "Converged Workspace Shell" en yta för olika typer av enheter som kan växla mellan olika vyer. En touch-optimerade tablettytan, till exempel, skulle kunna bli en traditionell stationär, så snart som tangentbord och mus är ansluten. Funktionaliteten för att byta redan genomförts, men det finns än så länge med endast en plasma skrivbord visningsläge. I praktiken är det "Converged Workspace Shell" därför bara intressant när du lägger till nya visningslägen.

De KDE-program som har publicerats tillsammans med skrivbordsgränssnittet i KDE Software Collection (KDE SC), är inte längre en del av denna utgåva. De kommer att vidareutvecklas med utgångspunkt i KDE 4.

I plasma 5, har utvecklingsteamet från början fokuserat på kärnfunktioner skrivbordsgränssnittet. Inte alla funktioner i KDE 4.x har redan genomförts, men funktionaliteten kommer gradvis att växa. Utvecklarna räknar med några buggar, de vill fixa med månatliga uppdateringar. Andra funktioner för att ta in på hösten nästa utgåva.

Ausprobiereren kan vara plasma 5 med det levande systemet neon 5 baserat på Ubuntu. Källkoden är tillgänglig via KDE-projektets webbplats finns information om paket för distributioner egen wikisida

  • Kommentarer(0)